lunes, 30 de junio de 2014

Els comerços s'afanyen a comprar caqui abans que els efectes de la pedregada disparen els preus


La previsió que es produïsca una davallada considerable de producció de caqui com a conseqüència dels dos últims episodis importants de pedregada, que ha afectat zones productores de la nostra comarca en menys d’un mes, ha posat en marxa un moviment frenètic per part dels comerços privats per intentar assegurar-se producció suficient per a poder atendre les demandes i, sobretot, abans que es dispare el preu si l’oferta es ressenteix, perquè en alguns municipis els el descens de producció podria ser important.

Propietaris de plantacions de caqui ja han rebut la visita d’intermediaris, segons ha comprovat Levante EMV, per a pactar preus i tancar acords, però molt abans del que és habitual, ja que la campanya del caqui no començarà fins a finals del mes de setembre i es prolongarà fins a finals de febrer. Aquest avançament del període de compravenda evidencia de foma clara que ningú vol quedar-se sense caqui, una fruita que, de moment, es ven tota la que es produeix.

Carlos Alós - Levante EMV 

domingo, 29 de junio de 2014

Bernat Vanaclocha convocat per a jugar amb la selecció espanyol de bàsquet



La selecció U16 iniciarà la concentració amb 15 jugadors a Marín (Pontevedra), on jugarà un torneig amistós contra Grècia, Turquia i França (8,9 i  10 d’agost) per a posteriorment disputar altres tres partits de preparació a Letònia, país que acollirà l’Europeu. Espanya debutarà el 20 d’agost amb Ucraïna. El segon i el tercer partit de la primera fase els jugarà contra Rússia i Itàlia. El carletí Bernat Vanaclocha i jugador del C.B. Alginet ha sigut inclòs en la preselecció nacional U16 masculina i lluitarà per estar entre el dotze jugadors que finalment representent a Espanya en l'Europeu. 

sábado, 28 de junio de 2014

Compromís reclama protecció sobre el patrimoni audiovisual de Tele Carlet


Proposa la creació d’un Museu Virtual i la seua inclusió en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià
El grup municipal Bloc-Compromís a l’Ajuntament de Carlet presenta una moció dirigida a la protecció i posada en valor del patrimoni audiovisual de Tele Carlet, amb la constitució d’un Museu Virtual de la Memòria i les Tradicions que tinga este llegat com el seu fons fundacional. Així mateix, demana la seua inclusió en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.
En estos moments l’arxiu audiovisual de Tele Carlet, resultat de 23 anys d’emissió, es troba en una situació clara de desprotecció. El tancament –ja fa dos anys- d’este mitjà de comunicació municipal, amb l’acomiadament o reubicació del personal dedicat a la seua conservació, suposa una situació de perill evident davant una possible pèrdua del material per deixadesa o obsolescència dels arxius. Les gravacions i emissions de Tele Carlet formen part del record visual de nombroses generacions. La proposta de Compromís per salvar esta situació inclou la creació d’un Museu Virtual de la Memòria i les Tradicions. L’objectiu ha de ser declarar el Patrimoni Audiovisual de Tele Carlet com a fons constitutiu de l’esmentat Museu, dur a terme actuacions de protecció i catalogació, com també  la creació d’un sistema que permeta la consulta pública del seu fons per a entitats, investigadors i particulars en supòsits definits. Així mateix, este treball ha d’anar encaminat a un futur programa de difusió en la xarxa de material seleccionat.
Maria Josep Ortega, portaveu de Compromís al consistori, ha declarat que “s’ha de fer servir els mitjans que les noves tecnologies ofereixen per preservar i posar en valor, de forma factible i a curt termini, un patrimoni de gran valor sentimental per als carletins i les carletines”. Així mateix, recorda a l’alcaldia que “l’Ajuntament té la clara responsabilitat legal i moral de la conservació d’este arxiu audiovisual”.

La proposta, que Compromís espera que siga aprovada per unanimitat en el proper plenari, contempla sol·licitar a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports la inclusió del patrimoni audiovisual de Tele Carlet en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.

viernes, 27 de junio de 2014

CSI·F demana l'ampliació de l'oficina d'ocupació de Carlet


El sindicat CSI·F insta el nou delegat del Govern, Serafín Castellano, que negocie amb la Conselleria d’Economia, Indústria i Ocupació l’ampliació de l’espai destinat al Servei Públic d’Ocupació de l’oficina de Carlet.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSI·F) assenyala que el SEPE comparteix dependències amb el Servei Valencià d’Ocupació i Formació (Servef). El primer d’aquests organismes, l’estatal, s’ocupa, sobretot, de la tramitació de prestacions. L’increment de la desocupació ha provocat que augmenten el seu volum de treball. No obstant això, disposen del mateix espai amb què comptaven abans de l’inici de la crisi, que resulta en excés “reduït i inadequat” 

Vetlades als Pinets


miércoles, 25 de junio de 2014

L'escultura de Jaume Espí decora ja l'entrada nord de Gandia


Els operaris ja han començat a instal·lar la nova obra de Jaume Espí a Gandia. Es tracta de sis grans lletres metàl·liques, lacades en blanc que contenen les lletres de la paraula Gandia i que es distribueixen sobre la superfície de la rotonda.


“No serà en 3D sinó en 4D. A mesura que vas pegant-li la volta sempre apareix el nom de Gandia i això és una cosa que està molt de moda i que estan fent molts escultors”, declara l’alcalde de Gandia. Durant els últims anys, Espí ha tingut altres encàrrecs a esta ciutat de la Safor, com la “sirenita” del Moll dels Borja, i l’Arbre de Rausell, per a la remodelació de la plaça del Prado, així mateix, Jaume Espí ha volgut donar aquesta última obra a la ciutat.

Ortega: "l'acte de hui és la consumació de l'incompliment reiterat d'una promesa electoral"



Des de l’any 2007, Ferrocarrils de la Generalitat Valencia (FGV) es va comprometre a la rehabilitació de l’estació de Carlet, edifici de l’any 1924. El PP de Carlet ha portat esta promesa electoral en els seus programes per al comicis municipals de 2007 i 2011. En tot eixe temps no s’ha materialitzat el projecte. En canvi, ara anuncia que la Conselleria cedeix l’edifici sense que haja fet cap tipus d’intervenció, i en una situació de deixadesa i abandonament absolutament lamentables. A més, l’Ajuntament ha anunciat que es farà càrrec de la seua rehabilitació.

L’acte convocat per a hui a Carlet, que comptarà amb la visita a Carlet d’Isabel Bonig, consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, “és, a més d’un acte propagandístic sense cap justificació, la consumació de l’incompliment reiterat d’una promesa electoral”. Així ho ha explicat Maria Josep Ortega, portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Carlet. Ortega també ha insistit en el fet que “es consuma una farsa i no explica que la conselleria li ha carregat el mort a l’ajuntament”.

L’exconseller Mario Flores va prometre la rehabilitació de l’edifici en l’any 2008 en una visita similar a la població

En l’any 2007, poc abans de l’acabament de la legislatura, l’alcaldessa de Carlet, María Ángeles Crespo va anunciar en el Butlletí d’Informació Municipal que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana anava a construir un nova estació de FGV a Carlet, dins d’un Projecte d’intervenció urbanística, i anava a rehabilitar l’edifici històric existent, que després de la intervenció cediria a l’Ajuntament per a ús cultural. En eixe mateix any el PP de Carlet inclou aquest projecte com a un punt estrela del seu programa electoral per a les eleccions municipals.
El 7 de maig de 2008, l’aleshores conseller d’Infraestructures Mario Flores va presentar el projecte de construcció d’una nova estació i rehabilitació de l’actual en una visita a Carlet semblant a la que farà hui Isabel Bonig. Flores va prometre dur a terme este projecte amb una inversió de 3 milions d’euros que tampoc va arribar mai.
La farsa del PP va continuar el 2011, quan de nou inclou esta promesa en el seu programa electoral.
Ara, com a resultat del fracàs en la gestió, s’anuncia la cessió per part de la Conselleria, sense haver fet cap intervenció, cosa  que és una clara mostra de la mala gestió del Partit Popular en este assumpte. Ortega ha remarcat que “el que no farà Maria Ángeles Crespo és demanar disculpes per l’incompliment reiterat d’una promesa electoral i pel fet que ara pretén que siga l’Ajuntament qui es faça càrrec de la rehabilitació d’un edifici que té cedit en unes condicions lamentables, i que continua en propietat de la Conselleria.

Crespo i Bonig signen el conveni de cessió de l'estació del metro


La consellera d'Infraestructures, Territori i Medi ambient, Isabel Bonig, ha declarat hui que "Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) cedeix a Carlet l'estació de Metrovalencia perquè el municipi revaloritze el seu patrimoni amb un edifici emblemàtic i després d'un acord que és un exemple de col·laboració i de treball conjunt entre administracions".

Bonig i l'alcaldessa de Carlet, María Ángeles Crespo, han signat hui un conveni pel qual l'empresa pública de transports cedeix per un període de 25 anys a l'ajuntament aquesta estació ferroviària de la Línia 1 de Metrovalencia.

En concret, són objecte de la concessió 181 metres quadrats entre les escales i el vestíbul de la planta baixa i l'habitatge, escales i terrassa de la planta alta, als quals cal sumar els espais i elements de jardineria, arbrat, tanques i mobiliari annex a l'edifici.

La titular d'Infraestructures ha assenyalat que "la concessió es concedeix a cost zero, amb la qual cosa no existirà contraprestació econòmica alguna per part del Consistori, que està interessat en l'ús de l'immoble amb finalitats d'utilitat pública o interès social, prioritàriament de caràcter cultural". Aquest ús, i les obres que s'hagueren realitzar per a poder dur-ho a terme, han de realitzar-se en un termini màxim de tres anys.
L'ajuntament es farà càrrec de les obres de conservació i manteniment necessàries per a adequar l'immoble, espais i elements objecte de concessió. En aquest sentit, cal destacar l'edifici està protegit com a Bé de Rellevància Local, amb la qual cosa els treballs hauran de realitzar-se d'acord amb la normativa reguladora sobre patrimoni cultural valencià.

Productors de Carlet i l’Alcúdia veuen ‘xocant’ i ‘localista’ que Alzira organitze una fira internacional del caqui



La proposta de l’Ajuntament d’Alzira d’impulsar una fira internacional del caqui el pròxim mes d’octubre ha causat estranyesa entre els grans productors de caqui de la Ribera.

Oficialment, la DO evita entrar en polèmiques i encara no ha donat suport a la inicitava. Entre els productors i el mateix consell regulador han sorgit veus crítiques que lamenten l’impuls a aquest tipus de certàmens, que naixen d’una visió massa localista i amb un plantejament poc meditat. Recorden que la promoció del caqui ha de realitzar-se a països i continents on la fruita encara es desconeix. 

Els productors retrauen que s’haja batejat com a “aigua d’Alzira”  el còctel de cava amb suc de caqui, perquè és com si Alzira volguera apropiar-se d’un producte que, en tot cas, és de la comarca de la Ribera o dels seus principals productors, Carlet i l’Alcúdia en l’actualitat i a molta distància de la resta. 

Article complet en l'edició comarcal del Levante EMV de hui o en  l'edició digital

lunes, 23 de junio de 2014

La sequera evapora el riu Magre



La situació d’emergència decretada per les comunitats de regants del Marquesat i els Alcalans en un escrit a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha destapat la greu situació que està patint el riu Magre. La CHX admet que l’única presa del Magre, la de Forata, de la qual reguen diversos municipis, estarà totalment buida en les primeres setmanes d’agost.

Si a això afegim que els mínims i sobreexplotats cabals que transporta en el seu recorregut per una desena de municipis de la Ribera Alta: Torís, Montroi, Real, Montserrat, Llombai, Alfarb, Carlet, l’Alcúdia, Guadassuar i Algemesí, fa que la situació siga ja insostenible. Amb aquesta situació, el Magre pràcticament ha deixat d’existir des que entra a la Ribera.


Segons el darrer informe de seguiment de la sequera en la demarcació del Xúquer del mes de maig, la situació a Forata és d’alerta per l’escassesa de recursos. El riu pràcticament no te cabal a la Ribera, on únicament rep aigua a l’Alcúdia amb uns cabals mínims que provenen de la depuradora de Carlet, cosa que ha permés crear un ecosistema que fa que la zona s’assemble en determinades èpoques de l’any a la d’un riu.  

Font: Levante EMV

La cooperativa obté cada vegada més ingressos amb la venda de combustible


El subministrament de combustible s’ha convertit en una de les més importants vies de negoci de les cooperatives agrícoles de la nostra comarca. Les dades facilitades divendres durant l’assemblea general de la cooperativa de segon grau Coarval celebrada a Carlet demostra l’impacte que la venda de combustible té ja sobre els resultats.

Així mateix, les cooperatives a les quals subministra Coarbal Carburantes dispensaren 70 milions d’euros el 2013 en combustibles una xifra que supera en un 20% a la registrada fa cinc anys i que a pesar de la crisi ha augmentat de forma gradual. De cada 100 euros de negoci en Coarval 70 procedeixen del combustible, 02 de la telefonia mòbil, 2,1 del material de reg, 11,5 dels fertilitzants i uns altres 11 de la comercialització de fitosanitaris i els altres 10 d’alimentació, ferreteria, drogueries i plantes.

domingo, 22 de junio de 2014

Els Pereles de Carlet


ELS PERELES DE CARLET

El nostre festeig amb la pilota a Carlet continuava avui. Aquest matí m’he entrevistat amb els Pereles, una altra família de pilotaris carletins. A Jaume Ferrer, el primer Perele, (sense números romans al costat), al pare, caldrà agrair-li també l’estima per la pilota que va inculcar als seus fills, Jaume i Ramon (i que tots tres podem veure en la foto que publique: a l’esquerra, Jaume, el major; a la dreta, Ramon; i assegut, el pare). Al pare li agrada dir que va ser el punta o mitger que va acompanyar el mestre Juliet d’Alginet en la seua última partida (això era el 1968). De Jaume, el fill, el Perele I, i que és també l’actual mestre de l’Escola de Pilota de Carlet, recorde com de dura i temperamental portava la pilota. Autèntiques pedres per damunt de la corda difícils de parar... I de Ramon, el fill més petit, el Perele II, sempre m’ha agradat la serenor i la saviesa amb què jugava (quasi des que, ben jovenet, es vestí de blanc). I tot i això, tenia una pegada molt eficaç i que portava la pilota a la galeria com si res... L’altre germà, el primer, com a bon mitger carletí, li agradava més jugar a ras de corda i per les muralles.

Hem parlat del món de les travesses, dels postors, dels desafiaments, però, sobretot, hem parlat, i molt, de les xarxes afectives (familiars, aficionats) i que el joc de la pilota té la capacitat de crear i la manera “política” (de viure, de “solidaritzar-se”) que tenen per organitzar-se, una mena de “comunitat” que viu entre la raó i l’emoció, o els sentiments, entra la tradició o el passat, i la contemporaneïtat més atrevida i conflictiva... Tot plegat, si voleu, un sistema de símbols on caldria remarcar l’embolic, la “conspiració”, on realment ens movem, i que poden ser interpretats de manera crítica i diferent, segons la posició que poden arribar a ocupar en l’entramat social.

Vist així, la pilota a Carlet ens permet continuar fent propostes de clara projecció crítica amb una funció oberta i “conflictiva”, discordant, sempre que tinga una base de compromís: social, popular i contemporani.

Text: Àngel Velasco


(La segona fotografia està feta al trinquet d’Alginet, l'any 1970. D’esquerra a dreta: Antonio Signes, "Suret", trinqueter de Carlet; Josep Gómez Bonillo, "Pepe Guara", trinqueter d’Alginet; Jaume Ferrer, "Perele"; Enrique Gómez Bonillo, "Enrique I"; Julio Palau, "Juliet d’Alginet"; Josep Ribera; Antonio de la Torre, "Sabateret", i Alfonso Ribera, trinqueter de Carcaixent. [Fotografia de l'arxiu d’Ismael Latorre. Foto cedida per Antonio de la Torre, "Sabateret". Del llibre: "Joc, espai i xarxa. De les mans i fer anar la pilota", publicat el 2014, per Això és com tot].

sábado, 21 de junio de 2014

Tres alumnes de la Devesa reben l'excel·lència acadèmica


Tres alumnes de la Devesa han rebut el premi extraordinari al rendiment acadèmic d’educació Primària que atorgà la Conselleria d’Educació el proppassat 10 de juny al Palau de les Arts Reina Sofia de València. Aquesta distinció la reben tots els alumnes de la Comunitat Valenciana que acaben el curs amb una nota mitjana de 10 en l’etapa de Primària.


Enguany, tres dels alumnes guardonats són de la Devesa: Donato Jimenez Benetó, de Castelló de la Ribera, David Alberola Serra, de Benifairó de la Valldigna, i Ángela Carbonell Hervàs, de Carlet. 

La Guàrdia Civil esclareix l'atracament al BBVA del juliol passat

Agents de la Guàrdia Civil han esclarit l’atracament a l’oficina de Carlet del BBVA. L’operació ha conclòs amb la detenció de dos persones com a presumptes autores dels fets, segons ha informat la Comandància en un comunicat.

Els detinguts suposadament van cometre el robatori el 18 de juliol de l’any passat, anaven proveïts d’elements de camuflatge per a evitar ser reconeguts i un d’ells portava un arma blanca de grans dimensions.

Fruit de les investigacions realitzades en l’Operació “Blue92” pel agents encarregats de l’operatiu es va poder comprovar que els presumptes autors eren dos persones de nacionalitat espanyola. La fase d’explotació d'quest operatiu es va desenvolupar el 9 de juny, amb la detenció de dos persones suposadament implicades, de 31 i 33 anys, i que en el moment de l’atracament portaven un casc, una gorra i unes ulleres per a evitar ser reconegudes


Les investigacions continuen obertes per al total esclariment dels fets i no es descarten més detencions a mesura que avancen les investigacions. Els detinguts han passat a disposició del Jutjat d’instrucció número 3 de Carlet.

jueves, 12 de junio de 2014

Compromís proposa que la nova biblioteca porte el nom del poeta carletí Xavier Casp


La proposta de Compromís d’adequar l’edifici de la Caixa en una biblioteca serà una realitat en només uns mesos.

El grup municipal Bloc-Compromís de l’Ajuntament de Carlet presentarà una moció el proper Ple perquè la nova biblioteca porte el nom de l’escriptor carletí Xavier Casp.

Casp, que va nàixer a Carlet el 1915, va ser un gran referent per al valencianisme cultural durant la postguerra. Després d’haver sigut empresonat a Torremolinos per lluitar amb el bàndol republicà, el 1944 fundà l’editorial Torre, on publicaren escriptors de la talla de Joan Fuster, Enric Valor, Manuel Sanchis Guarner, Maria Beneyto o Vicent Andrés Estellés. Casp va ser autor d'una obra poètica extensa i valorada, sobretot durant els anys difícils de la dictadura franquista, en què la nostra llengua va patir una gran persecució.

A pesar del gir cap al secessionisme lingüístic que Xavier Casp protagonitzà a partir de la segona meitat dels anys 70, el 2001 va entrar a formar part de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua -entitat que avala la unitat de l'idioma-,després d’haver sigut diputat a les Corts Valencianes i membre del Consell Valencià de Cultura.


Des de Compromís Carlet celebrem que la proposta d’adequació de l’edifici de la Caixa en una biblioteca, presentada pel nostre grup municipal el 2012, serà una realitat en només uns mesos i és per això que volem aprofitar per ressaltar la figura de Casp i recordar així un dels intel·lectuals carletins més destacats.

Col·legi la Devesa. Millor Iniciativa Creativa

Campament 2014 dels Júniors MD Carlet


miércoles, 11 de junio de 2014

Condemnat a un any de presó per agredir un guàrdia civil de Carlet


L’Audiència Provincial de València ha confirmat la condemna d’un any i tres mesos de presó per a un home que entrà a colps a la caserna de la Guàrdia Civil, agredí un agent i forcejà amb uns altres quatre després d’assabentar-se que havien detingut els seus fills. Els fets van tindre lloc el 10 d’abril del 2011 quan un home, P.M.M, es presentà en les dependències de la Guàrdia Civil de Carlet i després de pegar un colp molt fort en l’entrada, accedí a l’interior molt alterat i assegurà als agents que “els anava a matar”.

Per si això fóra poc, l’individu agarrà un agent del pit, li trencà la camisa i el tirà a terra. Després li clavà una puntada de peu al tòrax i li xafà les ulleres. Diversos agents es llançaren damunt d’ell mentre oposava resistència. El primer dels agents estigué quatre dies de baixa per contusions segons declara provat la sentència de la secció tercera que confima, a més a més, una multa de 330 euros per a aquest home.


El condemnat al·legà que els agents li van pegar una “brutal pallissa” durant el judici, encara que el jutge considera que aquesta versió està mancada de suport, fins i tot de les proves mèdiques que no van vore cap tipus de lesió. Segons el jutge, la versió donada pels funcionaris va ser “imparcial” i “professional”. P.M.M resulta condemnat per atemptat, lesions i danys, segons recull la sentència.

lunes, 9 de junio de 2014

UC Ribera inverteix un milió d'euros en millores per a la planta de Benimodo


Ultracongelados de la Ribera (UC Ribera) ha tancat un pressupost inversor d’un milió d’euros per a enguany, quantitat que anirà destinada a diverses millores de processos a la planta de Benimodo amb l’objectiu d’incrementar la seua eficiència. En concret, la major part d’aquests diners aniran a l’àrea de producció, que rebrà uns 760.000 euros.

El 2013, UC Ribera tingué unes vendes netes de 67,84 milions d’euros, un 12,8% menys que l’any anterior. D’aquesta xifra de negoci, 39,31 milions correspongueren a vegetals bàsics, davant dels 49’95 milions de 2012; 20,3 a saltats, la qual cosa suposa un descens del 9,7%; i la resta a precuinats i creïlla prefregida congelada. Per àrees geogràfiques, en el mercat nacional en facturà 57,5 un 14,6% menys que el 2012, mentre que les exportacions, en la seua totalitat a països de la Unió Europea, es van mantindre estables (-1,1%), situades en els 10,2 milions. 

Carlet registra els nou mesos més secs des de fa 150 anys


La sequera meteorològica que viu Carlet, així com la resta de la comarca, té ja proporcions històriques. El dèficit de pluges és tan acusat que ha trencat tots els registres. No hi ha període de nou mesos més sec en l’últim segle i mig, segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia.


Des del passat 1 de setembre de 2013 fins al mes de maig, han passat  nou mesos. Si allò normal és que la Ribera arreplegara durant aquest període 558 litres per metre quadrat, els pluviòmetres s’han aturat en els 139, pràcticament un 25% del que és habitual.

miércoles, 4 de junio de 2014

I Aquatló Ciutat de Carlet


L'Operació Minions se salda a Carlet amb el decomís de més de 1.000 plantes de marihuana


L’àrea d’investigació de la Guàrdia Civil i la Policia Local de Carlet han desarticulat 9 laboratoris de cultiu i elaboració de marihuana als barris del Cortijo i Villarrúbia.

En l’actuació, denominada ‘Operació Minions’, s’han decomissat un total de 1.013 plantes de marihuana, amb un pes total de 73,75kg, el valor del qual en el mercat supera els 340.000 euros. Així mateix, també s’han requisat 64 plafons amb les peretes d’alta luminescència (600 W), 64 condensadors, 5 extractors d’aire, 12 splits d’aire condicionat, un aire condicionat portàtil, 2 ventiladors i tres bombones de diòxid de carboni.

Al barri del Cortijo s’efectuaren dos registres el dia 22 de maig i la confiscació de 324 plantes de marihuana amb un pes total de 7,150kg amb un valor que en el mercat podria aplegar als 33.000 euros. Al barri de Villarúbia la intervenció es va produir el 29 de maig i va ser la més nombrosa. Es realitzaren 6 registres, dos d’ells per manament judicial. 


En aquesta operació han col·laborat juntament amb la Guàrdia Civil i la Policia Local, operaris de l’ajuntament de Carlet i grups USECIAs de Carlet i Almussafes. A Villarrúbia decomissaren 689 plantes de marihuana amb un pes de 66’6kg i el valor de les quals es calcula que està al voltant dels 300.000 euros. Una de les plantacions que s’ha decomissat era de les denominades hidropòniques, que són les que presenten una gran complexitat tecnològica. L’operació ha conclòs amb la detenció de 8 persones, 6 hòmens i dos dones, d’entre 27 i 54 anys que han passat a disposició judicial.





martes, 3 de junio de 2014

La pedregada provocarà la pèrdua de centenars de jornals durant la pròxima campanya


Els importants danys que la pedregada deixà el passat dimecres a la nit malmetrà centenars de jornals durant la pròxima campanya, especialment en el caqui, però també en altres productes agrícoles.

Sindicats i cooperatives adverteixen que en els municipis més afectats hi ha partides on s’ha perdut més de la meitat de la collita, la qual cosa provocarà un minvament en la collita i una pèrdua de jornals que es farà molt més visible després de l’estiu. La major part del caqui està assegurat, segons adverteixen els productors.

Les cooperatives asseguren que encara és prompte per a realitzar una valoració dels danys i assenyalen que haurem d’esperar uns dies perquè els tècnics examinen les zones on el fruit s’ha fet malbé. La major part dels danys es concentren en partides de Benimodo, l’Alcúdia, Carlet, Massalavés, Alberic i Torís.

Els danys per la pedregada s’estenen per una franja que travessa des de Torís fins a Alberic i que abasta cultius de cítrics, caqui, part de la fruita d’estiu que es troba en procés de recol·lecció. A més a més, es dóna la circumstància que molts joves s’han llançat a plantar meló com a alternativa davant la dificultat per a trobar faena, una fruita que també ha patit danys.



Font: Levante EMV