martes, 7 de enero de 2014

Els experts que restauren la imatge de Santa Maria de Carlet es decanten per l'origen gòtic


La imatge de Santa Maria de Carlet, de la qual enguay se celebra el 50 aniversari de troballa, és un referent de l’art gòtic, encara que fins al moment sempre s’havia situat l’orígen en època romànica. Aquesta és una de les conclusions que els experts que restauraren la imatge apunten després les primeres anàlisis fetes sobre l’escultura.

Santa Maria de Carlet és una imatge que representa la Mare de Déu amb el jesuset en braços, amb la qual cosa els experts sempre s’havien decantat en què fóra una escultura romànica. No obstant això, alguns aspectes com el somriure en el rostre de la Mare de Déu o el desplaçament del xiquet a un costat, fan pensar que ja estem davant d’un model escultòric gòtic. L’empresa pública CulturArts i la Diputació de València realitzen la restauració de la imatge de Santa Maria de Carlet, amb un pressupost de 10.000 euros, que figuren en la dotació d’ajudes per al 2014 de l’organisme provincial.

La imatge mariana, que es troba a la parròquia de l’Assumpció de Nostra Senyora de Carlet, presentava un alt nivell de degradació amb importants alteracions. La imatge precisava d’una intervenció que frenara el deteriorament, encara que eren evidents diverses intervencions puntuals anteriors com les reconstruccions de la mà dreta de la Mare de Déu i el xiquet.

Les primeres actuacions permetran conéixer les tècniques d’execució i el tractament de desinsectació mitjançant atmosfera modificada de nitrogen per eradicar qualsevol focus actiu d’insecte xilòfag. Després es consolidarà la policromia, la neteja i la reintegració volumètrica i cromàtica. Tota una sèrie de tasques encaminades a tornar-li la seua esplendor original.

No hay comentarios:

Publicar un comentario