jueves, 9 de enero de 2014

Alba Navasquillo corona el volcà actiu més alt del món


Després d’un mes i mig de preparació i de durs entrenaments en companyia del Club d’andinisme Sangay de Cuenca (Equador), la matinada del 24 de novembre, la carletina Alba Navasquilla, de 26 anys, va poder coronar la muntanya més visitada i escalada dels Andes Equatorians. Es tracta del volcà actiu més alt del móm, el Cotopaxi, situat a 5.987 metres sobre el nivell del mar, amb neus perpètues i una  xemeneia amb eixida de gasos calents.

Des de la població de la Tacunga i amb camionetes es traslladaren fins al campament base situat a 4.000 msnm. Des d’allí, i després d’una pesada caminada de tres hores per arenal i amb pluja, arribaren al refugi situat a 4.750 msnm, on s’instal·laren i prepararen el material per a intentar a la nit l’ascens per la cara sud. Abans, cap a les 14:00h, havien de menjar i intentar dormir. A les 20:30h obriren els ulls i malauradament alguns companys es despertaren malalts i no pogueren intentar l’ascens; els havia afectat el que es coneix com a “mal d’altura”.

A les 21:30h, completament de nit i amb un cel estrellat, el grup de quasi quaranta persones començà l’aventura de l’ascens. A les 06:00h de la matinada, després d’unes vuit hores d’ascens per l’empinat glacial, la seua cordada va ser la primera a coronar el desitjat cim. Només una vintena de persones van poder gaudir del moment d’estar al cràter del volcà actiu més alt del món, el Cotopaxi. El seu significat, “resplendor a la llum de la lluna”, “gola de foc” o “coll del sol” cobrà sentit, i és que es passa de veure la lluna seguint el seu camí a veure l’alba al seu cim.

Aquest és el segon cim que corona aquesta topògrafa des que a finals d’agost viatjà cap a l’Equador per a ultimar la carrera de cartografia i treballar en un projecte de cooperació sobre migració entre la Universitat de Cuenca d’Equador i la Universitat Politècnica de València.

El primer cim que va coronar va ser el Carihuairazo, a 5.050 msnm. Això va ser una primera experiència tan gran i captivadora que la va animar a aquesta novella escaladora a intentar un altre nevat. Viure a la preciosa ciutat de Cuenca, declarada per la Unesco Patrimoni Cultural de la Humanitat, i amb la calor de la meravellosa gent que l’habita, ha facilitat que s’aventurara en aquesta experiència increïble i que tornaria a repetir malgrat les dificultats.

Tot un repte personal que ha pogut aconseguir gràcies a la gent del Club d’andinisme. Alba Navasquillo ha comentat, emocionada, “que qui li anava a dir fa tres mesos que faria, o millor dit, que seria capaç d’aventurar-se en una activitat com aquesta”.

2 comentarios: