martes, 30 de abril de 2013

Una forta pedregada colpeja Carlet


(Camí de la Casa Blanca. Fotos: E. Valero)


Una forta tempesta de pedra i aigua ha caigut esta vesprada al terme de Carlet, causant nombrosos danys en l'agricultura. La pedregada ha afectat sobretot les partides de la Parra, el Tislar, la Mola, la Casa Blanca i l’Estepar. Les pedres, d'una grandària considerable, han arribat a formar grans blocs de gel en poc de temps.
El cultiu més afectat ha estat la fruita de pinyol d’estiu, majoritàriament la bresquilla i la pruna. Les primeres notíci3se són que n’hi ha hagut danys de gran importància, amb la qual cosa hi haurà una minva en la collita i el descens en la producció i en els treball de collida i magatzems. 









lunes, 29 de abril de 2013

"Los dioses enanos" d'Antonio Raya de Amo


Descobrim un altre escriptor carletí; es tracta d'Antonio Raya de Amo, que publicà fa uns mesos la novel·la "Los dioses enanos". Juan Ángel, un xic senzill i amb elevats principis ètics, es casa amb una xica de classe social alta. Prompte, la seua escala de valors i posició, xoca frontalment amb la de la dona i la família política, raó per la qual ell el repudia. Un esdeveniment inesperat provocarà que deixen de banda els seues prejudicis i demanen ajuda.

En este enllaç podeu comprar el llibre:

La mostra coreogràfica recapta 1.230 euros per a menjadors socials del Perú i Colòmbia



El Teatre Giner de Carlet va acollir dissabte la VI Mostra Coreogràfica Solidària organitzada per l'ONG Acesval i la Plataforma Social de Carlet amb la finalitat de recaptar fons per a finançar menjadors socials a Ibagué (Colòmbia) i Nasca (Perú), un projecte que duu a terme la missionera Ana Mª García.

El lema d’este esdeveniment solidari era ‘Ballem per vosaltres’ i va reunir 615 persones amb una recaptació total de 1.230 euros. Els veïns van col·laborar amb la compra de l'entrada per a la mostra que tenia un preu de dos euros.

L'acte va acollir actuacions del Club de Gimnàstica Rítmica Ciutat de Carlet, del col·legi La Devesa, de la Xicalla de Benimodo, de L'Alcúdia, Carlet en Dansa, l’Espai Jove, la Fundació Caixa Carlet, l'Escola de Dansa Fundació Caixa Carlet, Escola de Tabal i Dolçaina Fundació Caixa Carlet, el Gimnàs Multiesport de Carlet i el Gimnàs ‘Galàxia 2000’ de Benimodo.

domingo, 28 de abril de 2013

Previsió de l'oratge per a Carlet del 29 d'abril al 4 de maig

Previsió de l'oratge per a Carlet, setmana del 29 d'abril fins al 4 de maig


"Amor Cuit", el nou llibre d'Antoni Martínez


"Amor Cuit" és el nou llibre de l’escriptor carletí Antoni Martínez, dihuit relats curts on s’entremesclen des dels amors sorgits a la infantesa fins als més incontrolables i ferotges.

Antoni Martínez, apassionat també de la poesia i la narrativa juvenil, no és novell en l'escriptura, tot seguit vos deixem uns enllaços on podreu comprar els distints llibres que té publicats o descarregar-vos-els per un mòdic preu: 






-Montoliu, el temps de la desfeta, ambientat en la Guerra de Successió on Montoliu, un xicot fill del menestral del comte de Carlet, és reclutat a les files dels partidaris de l’arxiduc Carles. (Novel·la)

-El misteri de la serp de l’escorxador: Transitant pel fet misteriós d'una serp gegantina que esdevé una llegenda l'Arnau fa el traspàs a l'adolescència. (Narrativa)

-El que mai s’acomplirà: Dels anhels perduts i les il·lusions trobades pels camins transitats (Poesia)

-Eixam de vents: Dels amors i dels desamors s'ha escrit moltíssim. Afegir uns renglons pot ser un abús o un raig d'atreviment. De totes les maneres la riuada de paraules de matèria amatòria encara es pot incrementar-se sense provocar inundacions. (Poesia)

-La pell del temps: Un recorregut per la memòria i un entreteniment dels sentiments i de l'ànim. Memòria i desig compartits i comuns pel transcórrer del temps. (Poesia)

-Amor cru: L'amor engega el motor de la vida i el desamor el deixa sense benzina. Una dotzena d'històries d'encontres i desencontres del suc vital d'uns amors reals per a llegir entre temps de descans i esplai (Narrativa)

sábado, 27 de abril de 2013

Eliminen dos autobusos que aplegaven a l'hospital de la Ribera


Des de fa anys, Carlet disposa d'una línia regular d'autobusos que aplega fins a l'hospital de la Ribera i a altres pobles de la comarca. Ara, el servei s'ha vist reduït en un 50%, ja que, les eixides que aplegaven fins a l'hospital, s'han quedat en només dos. La línia, que dóna servei de dilluns a divendres, compta amb tres parades a Carlet:

- Carrer Villanueva, a l'alçada del c/ Buenos Aires
- Carrer Balaguer, a l'alçada del c/ Ravalet
- Carrer Balaguer, a l'alçada del c/ Castelló

ANADA. Fins a l'hospital de la Ribera  
- 07.40h
- 10.30h
- 11.40h (ELIMINAT) Aplega només a Alzira
- 15.40h (ELIMINAT) Aplega només a Alzira

TORNADA. Des de l’hospital (tres eixides)
- 10.05h (ELIMINAT)
- 11.30h
- 13.25h
- 18.15h

Marcos Pastor comença demà la Titan Desert



Marcos Pastor, membre del Triatló Carlet, ja es troba al Marroc per a participar en una de les curses més dures de la bicicleta BTT, la Titan Desert. Pastor formarà part de l'equip Polar Team després d'haver sigut seleccionat en unes dures proves entre molts ciclistes aspirants.


La mítica prova comença demà diumenge i constarà de 6 etapes:

28/04 ETAPA 1: Boumalne Dades - Boumalne Dades (91,14Km)
29/04 ETAPA 2: Boumalne Dades - Tourza (104,10Km)
30/04 ETAPA 3: Tourza - Taguerowmt (130Km)
01/05 ETAPA 4: Tagueroumt - Merzouga (96.16Km)
02/05 ETAPA 5: Merzouga - Merzouga (115.35Km)
03/05 ETAPA 6: Merzouga - Maadid (60.90Km)



La Titan Desert MTB Marathon és una prova èpica de ciclisme de muntanya pensada i desenvolupada per Juan Porcar, basada en la filosofia del París-Dakar. Els ciclistes competeixen durant 6 dies al Sàhara marroquí, amb recorreguts molt poc senyalitzats, on la navegació i l'orientació juguen un paper fonamental. La duresa de la prova ve marcada per la llarga distància de les etapes i sens dubte per l'entorn. El desert és el gran enemic dels ciclistes, per la intensa calor, les fortes ratxes de vent, les interminables planes, trams d'arena que frenen o que han de creuar a peu i pistes molt pedregoses.




jueves, 25 de abril de 2013

Bankia tanca l'oficina del c/ Juan Vicente Mora




Després de dècades de servei al ciutadà; primer amb Caixa Carlet, després amb Bancaixa i ara recentment amb Bankia, la sucursal del c/ Juan Vicente Mora tancarà demà les seues portes, deixant només una entitat de Bankia a Carlet, la situada al carrer Bosch Marín. En només uns anys hem passat de quatre sucursals de l'antiga Caixa Carlet a només dos, i ara, els usuaris de Bankia hauran de conformar-se amb una oficina només, la de l'antiga central de Caixa Carlet situada al centre del poble.

Amb este procés de reestructuració, Bankia té previst passar de 3.117 sucursals a 2.000 i reduir la plantilla de treballadors amb 6.000 acomiadaments. Estes són les condicions del pla de sanejament i recapitalització avalat pel Banc d'Espanya i la Comissió Europea i que culminarà a finals de 2013.

martes, 23 de abril de 2013

El Triatló Carlet comença la temporada de triatlons 2013



Dissabte a la vesprada es va disputar el Vé Triatló Platja de Gandia, on va participar la pràctica totalitat dels membres del Club Triatló Carlet. Esta cita va suposar el tret d'eixida per a la temporada de triatlons 2013. Esta triatló era puntuable per a la Lliga Autonòmica de Clubs 2013, per la qual cosa s'hi donaren cita els membres dels clubs més importants de la Comunitat. El club carletí presentà 11 triatletes disposats a donar-ho tot per a deixar ben alt el nom del club.

El primer sector de natació, de 750 metres, va donar inici des de la platja del Varadero, després vingué un recorregut circular, on els triatletes van agafar la bicicleta per a fer quatre voltes a un circuit de 5km pels carrers de la Platja de Gandia. Tot seguit, i per a finalitzar, van fer 2 voltes a peu per un circuit de 2,5 quilòmetres pel passeig marítim de Gandia.

El Club Triatló Carlet va obtindre la 20a posició dels més de 40 clubs que s’hi presentaren a esta edició, en l'àmbit individual cal ressaltar les bones marques personals de tots els membres del club.

lunes, 22 de abril de 2013

Un centenar de carletines participa en la IX Carrera de la Dona



Diumenge, un centenar de dones de Carlet assistiren a la novena edició de la Carrera de la Dona, cita tradicional per a les atletes del Club d'Atletisme Els Coixos, que hi participen des del primer any. En la primera edició, el club carletí mobilitzà unes 30 dones, enguany n'han sigut més de 100, de les quals la meitat pertanyen al club. En total, 10.000 dones d'arreu de la Comunitat s'han inscrit en esta cursa que enguany ha batut rècords de participació, de fet, hi ha gent que no hi va poder participar en acabar-se els dorsals.

En l'apartat competitiu la victòria l'obtingué Fátima Ayachi, del Cárnicas Serrano, amb 23:57, seguida de Raquel Landín i Miriam Gregori. Abans de començar es va fer un homenatge a les víctimes de l'atemptat en la Marató de Boston amb un minut de silenci. Des dels Coixos animen a participar l'any que ve en esta cursa lúdica, solidària i saludable.


domingo, 21 de abril de 2013

Natalia Gregori bronze en el Campionat d'Espanya de Karate

La carletina Natalia Gregori Gorba va guanyar dissabte la medalla de bronze en el Campionat d'Espanya de Karate Kiokushinkai.



Centenars de carletins participen en la Trobada d'Escoles en Valencià a Alberic




Durant el dia de hui ha tingut lloc la 28a Trobada de centres en valencià de la Ribera. Més de 30.000 persones han omplit Alberic en la que ben probablement serà la trobada més multitudinària de totes les que se celebren al llarg del territori valencià.

A les 10 del matí ha començat la cercavila reivindicativa en què han participat milers de persones de la major part de centres educatius de la nostra comarca, acompanyades per les autoritats, entre les quals es trobaven l'alcalde de Benimodo, Francisco Teruel, i la regidora de Carlet Maria Josep Ortega. La marxa ha estat amenitzada per la xaranga de l'IES Eduardo Primo i la Unió musical d'Alberic. Posteriorment, els parlaments de l'alcalde d'Alberic i del president d'Escola Valenciana han donat la benvinguda als assistents a la Trobada, que ha començat puntualment amb més de 130 tallers de tota la Ribera, entre els quals es trobaven els dels centres carletins, on han participat, com cada any, riuades de xiquets i de xiquetes, en un ambient molt festiu i amb un oratge esplèndid.

Enguany les trobades recorden la figura del poeta valencià Vicent Andrés Estellés, sobre el qual s'ha inaugurat una exposició itinerant promoguda per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que ha declarat 2013 com a Any Estellés.

Durant tot el matí han tingut lloc diverses actuacions a l'entaulat instal·lat a la Glorieta, que han finalitzat amb una dansà a càrrec del grup de danses d'Alfarb. També hi ha hagut partides de pilota, exhibició de patinatge i d'arts marcials, així com partides simultànies d'escacs, entre altres activitats. En definitiva, un gran dia de festa per a xiquets, pares i mestres de la comarca de la Ribera.



Lucia Alfonso destaca en el primer torneig del circuit Ribera del Xúquer


La carletina Lucia Alfonso i els alzirenys Gonzalo Ferrer i Pepe Llinares van brillar en el primer torneig del circuit CC Ribera del Xúquer, celebrat durant la setmana passada a les instal·lacions del Club de Tenis de Carlet. Una bona actuació que continua esta setmana en el segon torneig del circuit CC Ribera del Xúquer que reuneix al Club de Tenis d'Alzira prop de cent tenistes federats de les categories inferiors.

viernes, 19 de abril de 2013

El comte de Carlet sobre les Falles d'Andorra


“S’encenen en aquesta diada grans fogueres (...). Els noys fan lo que anomenen falles que encenen agitant-les y voltant-les vertiginosament, prenent la forma de grans rodes de foc (...), en mig de la gatzara de grans y petits”, va escriure l’any 1905 el comte de Carlet. Carlet va ser un dels primers viatgers a l’Andorra de finals del segle XIX i principis del segle XX. L’article del comte, titulat Folk-lore andorrà, es va publicar l’any 1907 al Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya i és la primera referència escrita de les falles andorranes. 



La tradició es va perdre als anys 50, però un grup de fallaires va mantenir el costum en l’àmbit privat. L’any 1987 el Comú d’Andorra la Vella va recuperar l’activitat. Vint-i-cinc anys després, els fallaires en actiu de la capital s’han constituït com a associació. El primer president de l’entitat és Xavier Burgos, i el vicepresident, Josep Anton Marquilló. L’entitat s'ha presentat públicament a La Llacuna, on els fallaires es reuneixen habitualment i on imparteixen tallers de falles.



Actualment hi ha una cinquantena de fallaires que cada any, per la revetlla de Sant Joan, fan rodar les falles pels carrers del centre històric de la capital. També hi ha una vintena d’infants que fan rodar boles de llum, ja que fins als 16 anys no estan autoritzats a remenar el foc. L’associació convida tothom a formar-ne part i a mantenir viva la tradició.

A Andorra, tradicionalment, la falla es feia amb escorça de vesc, que es punxava en un tronc de boix verd. Ara les falles són de paper de drap contingut en una malla de colomer, que n’evita la dispersió dels trossos incandescents, amb un mànec flexible de cadena i un agafador de plàstic.
Els detalls els explica el llibre Foc al Faro! La festa de les falles al Pirineu (Alpin Art), el volum que recopila i descriu com se celebren les falles als pobles del Pirineu on es manté la tradició. Els autors, Xavi Farré i Sergi Ricart, van iniciar el 2009 un recorregut pel Pirineu per localitzar totes les celebracions de falles.



La presentació de l’associació coincideix amb el procés d’elaboració del dossier de la candidatura de les falles del Pirineu perquè la Unesco les proclami  patrimoni cultural immaterial de la humanitat. El Principat liderarà el projecte però serà una candidatura transnacional, ja que s’hi inclouran les falles que se celebren al Pirineu català, francès, aragonès i navarrès.



Per presentar el projecte a la Unesco, però, cal que el Govern firmi la Convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, del 2003, rúbrica que ha assegurat que farà. No obstant, la firma encara no s’ha fet i els fallaires no saben per què es demora tant. 
Per arribar a la Unesco, les falles també han de ser declarades per Andorra festa d’interès cultural (FIC), i ho són des del 23 de juny del 2010.

martes, 16 de abril de 2013

Per què els caquis perden l’aspror si els fiquem dins d’una olla amb licor?



Per què els caquis perden l’aspror si els poses dins d’una olla amb licor?


L'aspror dels caquis és deguda als tanins, substàncies complexes del grup dels polifenols capaces de coagular determinades proteïnes. Una d'estes és la mucina de la mucosa bucal, per la qual cosa els tanins confereixen  sensació d'aspror –astringència– quan es mengen.

Els tanins abunden en les cèl·lules de molts fruits mentre estan «verds», i van degradant-se mentre maduren. Això els permet defensar-se front els herbívors (reticents als sabors aspres) mentre les llavors no estan preparades per a la dispersió.

Per aconseguir que el caqui perda l'aspror es pot esperar que madure, la qual cosa té una conseqüència no desitjada: la pèrdua de consistència del fruit, que deixa d'estar turgent per esdevindre una polpa molla que fa perillar el transport i la comercialització. La maduració pot accelerar-se per exposició a un gas que actua com una hormona inductora, l'etilè; este pot provindre de l'expel·lit per un altre fruit madur o per la injecció del gas en les cambres on es conserven els caquis.

Ara bé, com que els tanins dels fruits són solubles en aigua i en alcohol, si s'aconseguira que algun d'estos penetrara en el caqui, arribarien a les cèl·lules i podrien transformar-hi els tanins i llevar l'astringència sense haver d'esperar que el caqui madurara.

Tot i que la pell dels fruits és impermeable als líquids està proveïda d'orificis menuts o estomes a través dels quals s'intercanvien els gasos (per respirar les cèl·lules –encara vives– del fruit, o per expel·lir els gasos produïts durant la maduració). Per això, en un ambient ric en aigua-gas o en alcohol-gas, estos podrien accedir a les cèl·lules a través de les estomes i inactivar els tanins. Però caldria fer-ho sense elevar la temperatura, que podria danyar els fruits.

Obtenir atmosferes riques en aigua-gas requereix temperatures relativament altes ja que en condicions normals la proporció d'aigua evaporada és més aïna escassa. Però l'alcohol, de punt d'ebullició bastant baix, evapora ràpidament i permet aconseguir ambients rics en alcohol-gas simplement deixant-ne una certa quantitat en un recipient i tapant-lo.  Com que l'alcohol de farmaciola sol portar com additiu alguna substància desagradable, és preferible usar el d'alguna beguda alcohòlica.

És per això que els caquis es fan madurar posant-los en recipients amb una beguda alcohòlica: en aportar alcohol a l'ambient que envolta els fruits, fa que xicotetes –però suficients– quantitats hi penetren, inactiven els tanins, i aconsegueixen que el caqui perda l'aspror sense alterar el sabor, la textura, la finor, l'aroma ni el color.


Respostes de Daniel Climent i Esteve Soler en la revista Mètode

Francisco Javier Martínez Arcos nou subdirector de la Banda Municipal de Madrid



El carletí Francisco Javier Martínez Arcos ha estat elegit per l'Ajuntament de Madrid nou subdirector de la Banda Simfònica Municipal de Madrid, després de la jubilació de Juan Forisco Riba. 

Martínez Arcos ha sigut Clarinet Solista de la Banda des de 1987 fins a l'actualitat. És titulat superior en l'especialitat de clarinet, Direcció d'Orquestra i Composició pel Reial Conservatori Superior de Música de Madrid. El seu debut serà el 19 de maig coincidint amb les festes de Sant Isidre, al Parc del Retiro.