viernes, 10 de mayo de 2013

Les retallades en Agricultura deixen el Centre Hortofructícola sense possibilitat per a la investigació






Els consells reguladors dels cultius valencians amb Denominació d'Origen (DO) i Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) aguditzen els seus problemes econòmics després de la decisió de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua de suspendre les subvencions previstes per a estes institucions -que destinen sobretot a despeses de promoció i millora de la qualitat- durant 2013.
Estes corporacions de dret públic arrosseguen a més a més deutes del Consell que s'eleven a uns 6 milions d'euros i que corresponen als exercicis de 2010, 2011 i 2012. La conselleria governada per José Císcar ja ha comunicat que enguany ni tan sols destinarà els 975.000 euros previstos als pressupostos inicials de 2013, que suposaven una retallada del 50 % respecte als anys precedents, a causa dels problemes de tresoreria de l'administració autonòmica.
La Generalitat té reconegudes una dotzena de Denominacions d'Origen (oli, arròs, carxofa, caqui, raïm de taula, xufa, nyisprols, Alacant, València, Utiel-Requena i agricultura ecològica), així com les d’IGP de cítrics, cireres de la muntanya d'Alacant, torró de Xixona i embotit de Requena. Estes corporacions, que durant els últims anys han incrementat les seues plantilles i realitzat inversions en noves estructures, hauran de retallar estructures a partir d'ara o buscar fonts alternatives de finançament.
Les retallades en Agricultura també han deixat el centre d’investigació hortofrutícola de Carlet sense possibilitat alguna per a la recerca, a pesar que este era el seu objectiu original. El centre va costar 3,2 milions d'euros i ara l’ocupen tècnics de la fundació Agroalimed i del Comité d'Agricultura Ecològica, encara que cada vegada amb menys personal.
Jose Luis Zaragoza - Levante EMV

No hay comentarios:

Publicar un comentario