lunes, 18 de marzo de 2013

Cuina Carletina: Bunyols de carabassa


El bunyol és una massa de pasta (generalment feta d'aigua, rent i farina de forment i carabassa, fregida en oli. La forma del bunyol és, generalment, redona amb un forat al mig o un clot fondo que no l'arriba a travessar, encara que qualsevol forma relativament semblant també es pot considerar un bunyol. 

Els bunyols també es poden fer salats, però són molt més comuns els dolços, que es fan només amb la farina i empolsimats amb sucre una vegada trets de la paella. Generalment s'acompanyen amb xocolate, sent un menjar de carrer molt comú a l'hivern i a la primavera, quan la temperatura encara és fresca, com ara per a Falles.

Com els bunyols, en especial els redons sense forat, solen tindre una forma irregular, el mot ha acabat tenint una altra accepció, "cosa mal feta" (en castellà, l'equivalent lingüístic seria el xurro). Així, fer bunyols de pasta o fer bunyols sense forat s'utilitza per dir "fer les coses malament". Expressions com "quin bunyol" o "m'ha eixit un bunyol" s'utilitzen quan una cosa ix lletja o amb poca traça. D'altra banda, també hi ha expressions fent referència a la seua dolçor; així, a Mallorca es pot dir "caure com el bunyol dins la mel" per a "caure molt bé una cosa" i a València, “no volia el bunyol més que la mel calenta” quan s'aconsegueix més èxit del que s'esperava.



Recepta:



• Un quilo de carabassa torrada o bullida

• 375 gr de farina de forn

• 45 gr De rent

• Oli

• Sucre

Torrar la carabassa oberta per la meitat o bullir-la amb una miqueta d'aigua. 

Si l'has bullida, quan s'haja gelat (no del tot) la xafes i la fas puré. Afegim el rent i la farina i anem mesclant-ho amb una mà. 

Deixarem reposar esta massa en una safa, tapada amb un drapet fins que puge. Si heu preferit torrar la carabassa posem el rent en un got d'aigua tèbia i ho afegim a la carabassa i a la farina. 

Quan ja ho tinguem tot, 

fregirem els bunyols amb bona cosa d'oli calent. Per a fer-ne la forma agafem una miqueta de pasta amb una mà, ho premem i traguem una boleta que s'agafa clavant el dit polze i l'índex i es deixa caure sobre l'oli. Fregirem els bunyols utilitzant el motle o formant-los amb la mà sempre banyada d'aigua per evitar que s'apegue la pasta. Una volta fets, es mengen ben ensucrats i estan més bons acabadets de fer. També poden calfar-se després, al microones per exemple, o al forn o a la graella, i també estan ben rebons.

Bon profit!

No hay comentarios:

Publicar un comentario