Enrique Machí s’introdueix pels seus camps i
acaricia les branques dels caquiers amb dolçor. Arranca una d’elles mentre
explica quins foren els inicis de la seua família en la producció fruitera que
en l’actualitat està expandint-se com la bromera per la geografia valenciana,
ja que representa una de les poques esperances per les quals els agricultors
segueixen confiant en la viabilitat econòmica del sector. Machí, de Carlet,
recorda els primers anys en els quals començà a plantar caqui. Fa
aproximadament cinc dècades la Ribera ja comptava amb esta fruita, però va ser
fa uns 25 anys quan una mutació natural fructificà en el primer arbre de la
varietat Roig Brillant, l’anomenat Persimon.
Carlet i l’Alcúdia pugnen per la propietat d’este
primer exemplar que donà un fruit d’una grandària superior que, al treballar-lo
amb alcohol per a fer-lo dur, no perdia la dolçor. «Va ser quan a alguns se’ns encengué la llum i
pensàrem que ja podíem comercialitzar amb esta fruita», explica el carletí. Foren poc els
visionaris, molts pocs, infosos en aquell moment tots els llauradors (o la
majoria) per l’elixir del benefici que proporcionava la taronja. El fet és que
amb el temps va anar corrent-se la veu de la nova varietat i els agricultors
anaren empeltant xicotetes branques de l’arbre original, l’Adam o l'Eva de la
fruita que fa furor en l’actualitat. Els planteristes van reproduir després
l’arbre i, hui, el 99% del caqui que es produeix a la Ribera (el centre
valencià de la producció) és de la varietat Roig Brillant.
El caqui és originalment moll i abans es
menjava amb cullera i quasi líquid. Era per això molt poc comercialitzable ja
que quan estava en el seu punt bo durava pocs dies. «El secret per a la comercialització actual va
ser quan en els magatzems descobriren com convertir-los en durs amb el
tractament de CO2, ara es menja com una poma però amb el sabor del caqui. Va
ser necessari que les cooperatives de la Ribera invertiren molts diners». El caqui és un arbre molt rendible. Machí,
que produeix taronges i altres tipus de fruites amb pinyol, afirma que mai ha
treballat amb un producte amb el qual es traguen més diners en relació amb allò
que s’inveteix. Amb arbres farts de viure, l’any passat produí 5.000 quilos per
fanecada. El qui produeix caqui està trencant una utopia, guanyar diners amb
l’agricultura.
Carles Senso - La vida en la terrera / Levante - EMV
No hay comentarios:
Publicar un comentario