jueves, 10 de enero de 2013

La Unió diu que les ajudes promeses pels incendis a penes arribaran als llauradors afectats



La quantia era molt baixa, els tràmits molt complicats sense temps de justificació i la gestió ha deixat molt a desitjar per la descoordinació entre Generalitat i Ajuntaments

LA UNIÓ de Llauradors assenyala que les ajudes per a pal·liar els danys pels devastadors incendis que van afectar molts municipis de les províncies de València i Castelló, a penes van a arribar als llauradors i ramaders davant les dificultats que s'han trobat.

Hi ha hagut nombrosos problemes amb estes ajudes que han impedit que els llauradors i ramaders afectats accedisquen i obtinguen definitivament les mateixes. En primer lloc cal destacar que la informació en els Ajuntaments, qui han gestionat per primera vegada este tipus d'ajudes, ha estat i és molt escassa i descoordinada amb la Generalitat. La documentació exigida era massa complexa, per si no fóra poc només es donaven 20 dies per a justificar-la i es passa d'ajuda (normativa de Conselleria Governació) a subvenció en la normativa posterior d'alguns ajuntaments amb un evident cost fiscal per als sol·licitants, circumstàncies que han fet desistir a molts llauradors i ramaders de continuar amb els tràmits perquè no els compensava tanta complexitat administrativa per a les quanties previstes. En este sentit molts afectats han qüestionat també les quantitats assignades per arbres i animals sinistrats per ser molt baixes i en alguns casos com les alzines, per exemple, no apareixen com arbres susceptibles d'ajudes.
 
Amb totes estes traves burocràtiques no és estrany que sobren diners i que els Ajuntaments no sàpien què fer ara amb ells. El Ple del Consell va aprovar en la seua sessió del passat dia 6 de juliol un decret d'ajudes i mesures destinat a la reactivació socioeconòmica dels termes municipals afectats pel foc, dotat amb un pressupost de 9 milions d'euros. Eren ajudes per a les persones físiques i jurídiques per danys materials; per als autònoms, menudes i mitjanes empreses i per a les explotacions agrícoles, ramaderes i apícoles, comunitats de regants i altres entitats de reg. En el Ple posterior del Consell del 13 de juliol es concedeix una bestreta de 3.850.000 euros a estos municipis afectats.
 
D'un informe elaborat per LA UNIÓ, a través de les resolucions d'ajudes publicades en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana en les poblacions afectades, es desprèn que per a ajudes agràries només van a anar en estos incendis de juny com a molt uns 2 milions d'euros, el que representa només el 22% dels 9 milions anunciats. No obstant això aquesta quantitat serà molt inferior doncs es tracta de quantitats assignades que no estan justificades i a la vista dels problemes de justificació que ha detectat LA UNIÓ es reduirà considerablement la xifra per a llauradors i ramaders. Els termes municipals afectats per estos incendis de juny van ser Altura, Begís, Jèrica, Sacañete, Teresa i Viver a la província de Castelló i Alborache, Alcublas, Andilla, Catadau, Carlet, Cortés de Pallars, Dos Aigües, Llíria, Llombai, Macastre, Millars, Montroi, Real, Tous, Torís i Jàova a la de València.
 
Per si tot això no fóra suficient estes ajudes se solapen amb les de l'incendi del passat 23 de setembre que va afectar les localitats de Chulilla, Gestalgar, Bugarra, Pedralba i Llíria; a les quals el ple del Consell del passat 2 de novembre va concedir 3 milions d'euros que curiosament es financen a càrrec de l'aplicació 22.02.02.221.10.4., línia T7906, que per valor de 9 milions d'euros va a pal·liar els incendis de juny. Mai uns 9 milions d'euros van donar per a tant i també per a tan poc, al final perquè la major part d'afectats que viuen i treballen en els territoris afectats es queden sense ajudes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario