viernes, 16 de noviembre de 2012

La Cooperativa de Carlet instal·la 10.000 microaspersors contra les gelades



La Cooperativa Agrícola Sant Bernat de Carlet instal·larà en les pròximes setmanes un total de 10.000 microaspersors per a protegir els arbres del seu camp experimental de les gelades. Este sistema, importat de Xile per l'agricultor de Carlet Carlos Arenes, preserva els arbres de les baixes temperatures gràcies a la capa de gel que forma l'aport constant d'una pluja fina a través dels microaspersors que, al cobrir la copa, fa que la planta mantinga la seua calor.

Arenes ha instal·lat a un camp seu de Catadau els primers 30 microaspersors que arriben a la Ribera. El sistema aprofita la instal·lació de reg localitzat per a subministrar aigua als arbres. A través d'un botó associat a un degotador autocompensant i a un cap giratori es converteix en un microaspersor de baix cabal i llarg abast. Es tracta, segons Arenes, d'un sistema "fàcil d'instal·lar" i de cost reduït, d'entre 250 i 350 euros per fanecada". Arenes porta anys buscant un bon sistema per a mitigar els danys per les gelades i quan descobrí el mètode inventat per l'enginyer hidràulic Felipe Cáceres s'interessà per ell. S'ha quedat la patent per a la seua venda a Europa i nord d'Àfrica i fins a la data ja ha venut 25.000 microaspersors a la Comunitat Valenciana i a Turquia. Així mateix, l'inventor "té part de la meua societat", detalla.

De moment, les peces patentades del sistema li les subministren fabricants estrangers (americans i israelians, principalment, encara que també li arriben de productors nacionals). No obstant, existeixen elements com la goma que no estan registrats i Arenes ha contactat amb una empresa de l'Olleria perquè s'encarregue de la fabricació.
Els microaspersors es connecten al reg localitzat a través d'una goma de 16 milímetres. Esta goma, explica Arenes, necessita menys cabal que la de reg. Este cabal és transformat pel polsador en un alt cabal instantani, arribant diàmetres de banyat de 9,5 metres. Per a plantacions de 500 arbres per hectàrea el cabal de consum amb un degotador de 20 litres per hora es de 10.000 litres per hora per hectàrea o un milímetre per hora. El cost del muntatge per fanecada és d'uns 250 euros. 

Teresa Juan Mompó - Levante - EMV

















No hay comentarios:

Publicar un comentario