jueves, 18 de octubre de 2012

La falta de recursos deixa sense capacitat per a la investigació al centre hortofructícola de Carlet


L’escassesa de recursos de la Conselleria d’Agricultura ha deixat el centre d’investigació hortofructícola de Carlet, obert fa any i mig i encara sense inaugurar, sense possibilitat alguna per a la investigació, a pesar que eixe era el seu objectiu original. Dihuit mesos després d’estar acabades les obres, el centre, que costà 3,2 milions d’euros, no té dotació per a la investigació ja que hi ha una gran mancança de tecnologia.

L’immoble, modern i amb molt d’espai, a penes té mobiliari i mai ha funcionat com a centre tecnològic. L’ocupen una vintena de tècnics de la fundació Agroalimed i del Comité d’Agricultura Ecològica, però el projecte original, que es remunta al 2004, ha quedat desvirtuat per complet. Primer per la demora en arrancar i després per la falta de fons per a omplir-lo de contingut ja que en any i mig el centre no ha realitzat cap investigació i fons coneixedores dubten que puga haver-ne en un futur proper. Eixa és la causa per la qual no s’inaugura, apunten. A més a més, el centre mai ha tingut cap assignació directa dels pressupostos del Consell per a dotar-lo de tecnologia.

L’edifici formava part d’un pla de la Conselleria d’Agricultura i les cooperatives per a desenvolupar la investigació a peu de camp en coordinació amb els centres de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries i la Universitat de València. Al final, l’immoble es va incloure en els pressupostos, quan l’època de benança aplegava a la seua fi, per la insistència de les cooperatives, que no tenien investigació en matèria d’arbres fruiters.

L’edifici s’ha omplert l’últim any, però amb personal d’entitats que es trobaven ubicades en altres immobles, com el Comité D’Agricultura Ecològica, que l’any passat es traslladà a Carlet després d’abandonar un centre propietat de l’Estat, que es va eliminar per les retallades. En aquests mesos, el desaprofitament de les instal·lacions arribà a ser de tal magnitud que fins i tot va haver pressions des de Carlet perquè es dotara de personal amb la instal·lació del comité d’agricultura ecològica , encara que la seua arribada fou més complicada del que s’ha contat. La consellera, Maritina Hernández, va estar a punt de decantar-se per la seu de l’Ocapa de Carcaixent, encara que en el estira-i-arronsa de pressions polítiques s’imposà l’alcaldessa de Carlet, que tenia l’honor polític en joc si no aconseguia donar un ús aparent a les instal·lacions, segons conten coneixedors de les negociacions.

Fa ja més d’un any que l’alcaldessa de Carlet, Maria Ángeles Crespo, assegurà que el Consell, l’IVIA i les cooperatives ultimaven un conveni que permetria que el centre funcionara al 100% en uns mesos. També fa un any, la Consellera d’Agricultura assegurà que en breu s’iniciaria un estudi de control de plagues de caqui, però tots els estudis es realitzen a Moncada. El caqui anava a ser una de les estrelles de la investigació. S’investigaria la conservació i la producció de suc, però el projecte arrancà amb tal demora  que el suc de caqui ja està al carrer, el presentà la Cooperativa de Carlet en setembre, i el centre hortofructícola segueix sense mitjans.

L’IVIA admet que no s’investiga res a Carlet.
La seu de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) de Moncada ha assumit per comple les investigacions sobre el caqui, a pesar que la Cooperativa de Carlet és una de les més importants en aquest cultiu. El director del centre, Florentino Juste, assegurà recentment en declaracions a Levante-EMV que totes les investigacions es realitzen en el centre de Moncada i que el centre de Carlet no s’ha realitzat la transferència com a centre tecnològic. El responsable admeté que en l’actualitat no s’investiga “res” al centre de Carlet, encara que en el futur si podria produir-se un transvasament de personal si es posa en marxa l’experimentació en fruticultura. Des de l’IVIA assenyalaren que els col·lectius que ocupen l’immoble de la Conselleria d’Agricultura a Carlet es dedica fonamentalment a l’agricultura biològica “però tècnics de la Conselleria d’Agricultura no hi ha cap i ja veurem si s’habilita” assegurà el responsable de la investigació agrícola en la Comunitat.

Text i font: C. Alós (Levante-EMV)

No hay comentarios:

Publicar un comentario