martes, 2 de octubre de 2012

Cuina Carletina: La Coca Saginosa


La coca saginosa (o coca de sagí) és una coca dolça molt típica de Carlet i també d’altres pobles de la zona de la Ribera, la Costera, la població alacantina d'Ibi i també  de Mallorca. La coca s’anomena així perquè empra el sagí (mantega de porc) i pren la forma d'una coqueta que es pot emmotlar de diverses maneres segons el gust. Com a dada curiosa, i segons diuen, a zones de Mallorca es menjaven la coca de sagí, l’ensaïmada i la sobrassada per a diferenciar-se socialment de jueus i musulmans, que tenen prohibit menjar porc ja que tradicionalment els cristians la menjaven els dijous de Quaresma.

RECEPTA:
  • 1/4 de litre d'aigua
  • 170 gr. de farina
  • 1 pessiguet de sal
  • 5 ous XL, o 6 L.
  • 50 gr. de sagí 
  • sucre i canella  
  • Ratlladura de llima
Calfem el forn a 190ºC.
En una cassola posem l’aigua i el sagí de porc. Quan s’haja desfet el sagí afegim el sucre i la ratlladura de llima. Quan alce el bull, incorporem la farina de colp, baixem el foc al mínim i remoguem bona cosa fins a que hagen desaparegut tots els grumolls i la massa es desapegue de la cassola. Després, anem incorporant els ous un per un, és a dir, afegim un ou i ho menegem ben bé fins a que estiga totalment integrat en la massa abans d’afegir el següent ingredient.

Aboquem la massa en una safata de forn que haurem cobert amb paper de fornejar i espolsem bona cosa de sucre i canella
Ho deixem al forn fins que s’unfle i es quede dauradet (no patiu si veieu bufes enormes i irregulars, perquè això vol dir que va bé). Més o menys haurà d’estar uns 20 minuts, però cada forn és un món.
Abans que es gele espolsarem sucre i… bon profit! 




8 comentarios:

  1. La mijor la del Forn de Juan Peiró de Carlet.

    ResponderEliminar
  2. Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.

    ResponderEliminar
  3. A La Costera és diu Moixàvena o Almoixàvena

    ResponderEliminar
  4. A la Costera li diuen Moixàvena o Almoixàvena

    ResponderEliminar
  5. Per a mi la millor la del forn de Dauder o com diguem asi,el forn de Colon.

    ResponderEliminar
  6. Sino fica la cantitat de sucre yo soc de carlet y fa deu añys que visc fora y magradaria proder sentir elgustet de la coca un altravegada

    ResponderEliminar
  7. Yo soc de carlet y fa deu anys que vics fora magradaria intentar ferla pero no fica la cantitat de sucre que sadeposar en el aigua

    ResponderEliminar
  8. Sino fica la cantitat de sucre yo soc de carlet y fa deu añys que visc fora y magradaria proder sentir elgustet de la coca un altravegada

    ResponderEliminar