martes, 11 de septiembre de 2012

Cuina Carletina: L'alficòs


L’alficòs és un fruit de la família de les cucurbitàcies, com el meló o el cogombre. Tot i que la seua forma és molt semblant al cogombre, pertany al gènere del meló (Cucumis melo), de fet, hi ha zones on a l’alficòs l’anomenen meló serp.

Els alficossos són fins i llargs, les peces senceres són flexibles, cosa que pot donar la percepció que la seua textura serà blaneta, però una volta fet a talladetes està ben bo i cruixent. La pell és rugosa, amb una miqueta de pel i se sol consumir una volta s’ha rentat, quedant una pell fina que en quant a penes s’aprecia en al degustació. El seu interior és cruixent i de tonalitat més clara, en el centre de la polpa es concentren les llavors, però la millora vegetal natural fa que aquestes llavors quasi siguen inapreciables.

Moltes famílies carletines planten alficòs per a l’autoconsum, és normal vore alficosseres arreu del terme, en camps i casetes del poble que solen acabar en l’ensalada amb una miqueta d’oli, vinagre i sal. Està compost bàsicament per aigua i el seu aport calòric està per les 30 kcal per cada 100 grams, els alficossos proporcionen fibra, potassi, magnesi, calci, ferro, entre altres minerals com la vitamina C i B

Vos presentem a continuació una recepta SOPA D’ALFICÒS:

Ingredients per a quatre persones:
-               -1 alficòs

-               -1 dent d’all
-              -Un gotet de nata
-       -       Vinagre
-            -  Sal
-            -  Iogurt
-              -Pebre negra
-              -Menta

Rentem l’alficòs, el ratllem, afegim nata i iogurt, all picat, una miqueta d’aigua i vinagre, sal, pebre negra i menta molt picada. El deixem que refresque en el frigorífic i després l’escudellem en tasses. Podem afegir-li també olives sense pinyol. Bon profit! 


No hay comentarios:

Publicar un comentario