martes, 18 de septiembre de 2012

Cuina Carletina: La sarjoliva



La sarjoliva o sajolida és una de plantes aromàtiques més apreciades, que ve utilitzant-se des de temps ben antics per la gent del camp com a condiment de cuina, per a aromatizar sopes, ensalades, verdures, guisats i com una alternativa saludable i original a la sal. És tinguda com una planta estimulant i afrodisiaca.

L'ús principal que es dóna a la sajolida és com a planta digestiva, per a estimular la gana, per a combatre l'acidesa estomacal i la gastritis, i com a solució natural per a evitar l'acumulació de gasos i evitar les flatulències. Mostra, a més, un clar efecte astringent, útil en cas de diarrees i per a afavorir l'expulsió de paràsits intestinals com els cucs.

És una planta balsàmica, que pot ser de gran ajuda per a enfrontar-se als refredats de tardor, i per a alleujar la grip, bronquitis, laringitis i com a suport contra l'asma. És una herba molt comuna a l'interior de Catalunya i la Comunitat Valenciana, de fet, la subespècia Obata o "l'herba de les olives" només es troba a la Comunitat Valenciana i en llocs poc plujosos. A Carlet és molt fàcil trobar-ne a les zones de muntanya i tradicionalment s’usa per a adobar les olives i la samorra.

RECEPTA D’INFUSIÓ DE SARJOLIVA I HERBES

Ingredients:
-Sarjolida, timó, agulles de pi silvestre, eucaliptus i llavoretes d'anís
-Mel
-Llima
Una fórmula útil per als casos de refredats o grip és la que combina a parts iguals sarjoliva amb timó, agulles de pi silvestre, eucaliptus i llavoretes d’anís. S'aboca una cullerada sopera de la barreja en un got d'aigua bullint. Es tapa i es deixa reposar 10 minuts. Després es cola, s'edulcora amb una miqueta de mel i se li afig una talladeta de llima. Es recomanen fins a tres tasses, havent dinat i ben calentes.




No hay comentarios:

Publicar un comentario