domingo, 12 de agosto de 2012

Carlet redueix en 30 anys 1269 hectàrees de cítrics

Durant un període de 30 anys el terme municipal de Carlet ha reduït en 1292 les hectàrees dedicades a cítrics (taronges, clementines, satsumes, etc). Segons les dades del Ministeri d’Agricultura en la dècada dels 80 la superfície dedicada als cítrics superava les 3.000ha i ara no aplega a les 1800. Aquestes hectàrees han sigut substituïdes majoritàriament per altres arbres fruitals de regadiu (majoritàriament caquis) que han passat en 30 anys de 247 a 1679ha.

D’altra banda, les dades oficials sobre l'abandó d'explotacions agrícoles s'enceben especialment amb la fruita d'estiu. La superfície de bresquilla, nectarina, pruna i albercoc a la Comunitat Valenciana (16.088 hectàrees) descendeix un 20% en els últims cinc anys (20.010 hectàrees en 2006), segons un estudi de l'Associació Valenciana d'Agricultors calculat sobre la base de les estadístiques del Ministeri d'Agricultura.

En la comarca de la Ribera Alta, com és el cas de Carlet, els camps de fruita dolça han sigut substituïts per caqui, un cultiu subtropical que ve registrant acceptables cotitzacions. La campanya de fruita dolça tanca amb preus que, malgrat situar-se per damunt dels costos de producció, no aconsegueixen compensar l'important descens de collita provocat per les gelades de febrer, la incidència de la mosca de la fruita i problemes de quallat i clavillat de la pell.

Els minvaments més importants s'han produït en pobles de la Ribera Alta com Carlet, on les temperatures per baix de zero van ocasionar minvaments de fins al 50% de la fruita. En aquests casos, aquells agricultors que van contractar l’assegurança de la collita no han patit importants pèrdues. L'escassetat d'oferta ha abocat a incrementar les cotitzacions en origen a una mitjana de 0,80 €/kg en bresquilla i nectarina, i els 0,45 €/kg en albercoc i pruna. 

Terme de Carlet 1980
Terme de Carlet 2012


No hay comentarios:

Publicar un comentario